Proces
Základní profil avokádového oleje:
1. Výběr produktů
Existují tři odlišné druhy avokádového oleje:
- a) Avokádový olej extra panenský (Extra virgin)
- b) Surový avokádový olej
- c) Avokádový olej stupně RBDW (stupně RV/ RBD/ RBW jsou disponibilní na zakázku)
Avokádový olej představuje výtažek, který se získává centrifugací avokádového plodu, Persea Americana (rovněž klasifikovaného jako Persea gratissima), z čeledi vavřínovitých (Lauraceae). Avokádo je původem z tropických krajů Mexika a Střední Ameriky. Avokádový plod se vyznačuje nazelenalou barvou a tvarem připomínajícím velkou hrušku.
Surový a extra panenský olej mají obdobné vlastnosti, neboť extra panenský olej je jedním ze surových olejů. Oba oleje jsou tmavozelené lesklé barvy a převážně mononesaturované, čímž nabývají značné oxidační stability. Olej extra panenský poskytuje gurmánskou kvalitu a znamenitě se osvědčuje při přípravě zálivek do salátů a v gurmánské kuchyni. V případě oleje extra panenského jsou jeho chuť a aroma vnímány obdobně jako u čerstvého avokáda, nicméně mnohem nižší hodnoty mastných olejů, v něm obsažených, jej činí stabilnějším.
Surový olej je velmi doporučován ke konzumaci v podobě kapsulí jako vynikající prostředek proti stárnutí a doplněk stravy i vzhledem ke skutečnosti, že jeho chuť a aroma nejsou natolik lahodné jako u oleje extra panenského.
Avokádový olej RBDW (rafinovaný, odbarvený, dezodorizovaný a hybernizovaný). Avokádový olej je světlý, lehce stravitelný a díky vysoké penetrační schopnosti není lepkavý. Pro jeho chuť i aroma je příznačná jemnost, srovnatelná s ořechy. Používá se zejména při přípravě pokrmů (coby obyčejný olej) nebo v zálivkách do salátů. Je vysoce ceněn i kvůli vysoké hodnotě kouřového bodu, jež je nejvyšší mezi rostlinnými oleji.
Označení RB, RBD a RBW odpovídají nejrůznějším kombinacím 4 charakteristických procesů v rámci procesu přípravy oleje: rafinace, odbarvování, dezodorizace a hybernizace. Tyto kategorie jsou běžně používány v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
2. Specifikace
Specifikace (v okamžiku centrifugace) | |||
Extra panenský | Surový | RBDW* | |
---|---|---|---|
Volné mastné kyseliny (% kys. olejové) | < 1% | 1,0 – 3,0% | < 0,25% |
Množství peroxidu | < 2 mEq/kg | < 10 mEq/kg | < 1,0 mEq/kg |
Množství jódu | 90 – 95 mg/g | 90 – 95 mg/g | 80 – 95 mg/ g |
Zbarvení (Lovibond 5 ¼“) | nezjistitelné | nezjistitelné | nezjistitelné |
Stupeň zmýdelnění | 175 - 198 | 175 - 198 | 196 - 198 |
Zkouška při nízké teplotě | --- | --- | 5,5 – 15 hod. |
Specifická tíha | 0,908 – 0,925 | 0,908 – 0,925 | 0,908 – 0,925 |
Organoleptické vlastnosti | Vlastnosti chuťové a aromatické |
Typické vlastnosti | |||
Extra panenský | Surový | RBDW* | |
---|---|---|---|
Profil volných mastných kyselin | |||
Laurová (C12:0) | <0,1% | <0,1% | <0,1% |
Miristová (C14:0) | <1% | <1% | <1% |
Palmitová (C16:1) | 10–21 % | 10–21 % | 10–21 % |
Stearová (C18:0) | <0,2% | <0,2% | <0,2% |
Olejová (C18:1) | 50-75% | 50-75% | 50-75% |
Linolová (C18:2) | 10-20% | 10-20% | 10-20% |
Linolenová (C18:3) | 0,5-1,5% | 0,5-1,5% | 0,5-1,5% |
* Platné pro RB/RDB/RBW |
Informace obsažené v tomto profilu odpovídají věrně a přesně dostupným technickým údajům a jsou platné pro substanci ve formě, v níž je poskytována. Tyto informace popisují pouze vlastnosti specifických substancí, přičemž se nepřipouští žádná zodpovědnost v důsledku použití, aplikace či zpracování dané substance. Bezpečnostní podmínky a nakládání se substancí musí být stanoveny uživatelem.