Kuchařka
Caprese
![]() |
4rajčata | |
2syry mozzarella | ||
1/2 hrníčku lístku bazalky | ||
Bazalková zálivka: | 3/4 hrníčku avokádového oleje ahuacatlan 1/4 hrníčku balzamika 1/4 hrníčku nadrobni nasekané bazalky sůl,pepř |
Omyjte a nakrájejte rajčata na pět plátků asi 0,5 cm široké. Nakrájejte i sýr na stejně silné plátky. Příprava bazalkové zálivky: v hrníčku si smíchejte avokádový olej společně s balzamikem a nasekanou, sůl a pepř dle chuti. Na dokončení salátu: osol a opepři z obou stran plátky rajčat a sýru, postav z nich věž střídavě rajče a sýr. Na každé patro nalij trochu bazalkové zálivky. Na vrchu ozdobíme lístky bazalky a dáme na chvíli do ledničky.
Carpaccio z lososa
350 g uzených plátků lososa |
cibule |
1 vejce |
petržel |
kapary |
avokádový olej |
šťáva z citrónu |
kaviár |
pomazánkové máslo |
Plátky lososa rozložíme na talíř, pokapeme citrónem a avokádovým olejem. Na drobno si nakrájíme cibulku, na tvrdo uvařené vejce, petržel kapary a všechno pečlivě smícháme. Lososa touto směsí posypeme, do středu talíře dáme trochu pomazánkového másla a kaviáru a pak už se můžeme pustit do jídla. Toto výborné carpaccio je vhodné doprovázet opečeným toastovým chlebem.
Marináda na kuřecí a vepřové maso
8 lžic avokádového oleje |
6 lžic kečupu |
2 lžíce medu |
2 lžíce grilovacího koření |
4 lžíce sojové omáčky |
1 lžička zázvoru v koření |
1 lžíce koriandru |
4 stroužky česneku |
pro milovníky pálivého jídla možnost přidání 1 lžíce pepře |
Všechny ingredience pořádně smícháme, do připravené směsi naložíme plátky masa a necháme jeden den uležet. Výborné jak na grilu tak na pánvi. Výborné podávat s křenovou nebo česnekovou omáčkou za studena (viz recept níže uvedený). Dobrou chuť!
Křenová omáčka za studena
křen (2 lžíce) |
zakysaná smetana (3 lžíce) |
šťáva z půlky citrónu, sůl, pepř |
vhodná ke steakům |
Česneková omáčka za studena
česnek (5 stroužků) |
zakysaná smetana (3 lžíce) |
majolka (6 lžic) |
sůl, pepř |